17 April 2009

Nad šolske težave z meditacijo

Ameriški ravnatelj dr. Ashley Deans zatrjuje, da je mogoče s pomočjo vadbe transcendentalne meditacije izboljšati učne dosežke in zmanjšati stres, učenci postanejo bolj ustvarjalni in zbrani, manj je tudi nasilja in drugega neželenega vedenja

Ljubljana - "Običajni šestletnik bo učitelju v petih minutah zastavil deset vprašanj, običajni 16-letnik pa bo učitelju v eni uri postavil eno samo vprašanje: ali povedano pride v poštev za kontrolko? Ste se kdaj vprašali, od kod ta neznanski upad radovednosti za svet okoli sebe?" Dr. Ashley Deans, ravnatelj osnovne in srednje šole v Fairfieldu v ameriški Iowi, ki je na nedavnem predavanju v Ljubljani slovenskim učiteljem zastavil omenjeno vprašanje, zatrjuje, da pozna odgovor in rešitev.

Običajni šestnajstletnik je zaradi prevladujočega sistema izobraževanja in zahodnega stila življenja tako zasut z informacijami, da razmišlja le še o tem, kako bi jim ušel. Učitelji pa v tem sistemu preprosto nimajo prijemov, da bi lahko iz vsakega otroka, ne le tistih najboljših, izvabili tako imenovanega notranjega genija. Uspešne so zato le tiste šole, ki si lahko izbirajo učence in dijake, pravi dr. Ashley Deans. Metoda, s katero je po izkušnjah z njegove šole mogoče pri vseh učencih in dijakih zagotoviti potrebno raven zbranosti, ustvarjalnosti in inteligence, se opira na tehniko transcendentalne meditacije (TM), s katero je zahod pred 50 leti seznanil indijski modrec Mahariši Maheš Jogi. S to metodo, pravi dr. Deans, je mogoče razviti zavest učencev in dijakov ter omiliti stres in utrujenost.

V zadnjih 40 letih je več kot 600 raziskav na 250 univerzah pokazalo dobrodejne učinke TM. Nevrologi so ugotovili, da začnejo možganski valovi pod vplivom redne vadbe te meditacijske tehnike delovati veliko bolj usklajeno. Učenci zato postanejo bolj ustvarjalni in zbrani, izboljšajo se akademski dosežki, manj pa je tudi nasilja in drugega neželenega vedenja, denimo zlorabe drog. Po Ashleyjevih besedah že dvakrat na dan po 15 minut vadbe tehnike TM prinese umsko in telesno sprostitev ter uspešno razgrajuje stres.

Dr. Deans, ki je Slovenijo obiskal med turnejo po Evropi - sponzorira jo fundacija znanega režiserja Davida Lyncha - je končal študij fizike na London University in nato na kanadski univerzi York doktoriral iz fizike. Delal je na Harvardu in na uradu Združenega kraljestva za atomsko energijo. Zdaj poučuje na Royal College of Science in na Maharishi University of Management v Fairfieldu, že 15 let pa vodi tudi tamkajšnjo osnovno in srednjo šolo Maharishy School of Age of Enlightenment (MSAE), ki slovi tako po dosežkih svojih učencev in dijakov kot po harmoničnem šolskem ozračju. Čeprav učencev ne izbirajo, dosegajo nadpovprečne rezultate. Njihovi učenci so v zadnjih desetih letih dobili več kot sto nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, v programu National merit Scholarship pa imajo vsako leto nekajkrat več finalistov, kot je državno povprečje. Dijaki Maharishi High School se na testih znanja redno uvrščajo med najboljše dijake v ZDA. Učenci TM izvajajo pred poukom in ob koncu pouka, vsega skupaj za to vadbo porabijo pol ure. Dr. Deans je še povedal, da TM prakticirajo tudi na mnogih drugih ameriških šolah, uvajajo pa jo tudi šole v Veliki Britaniji (te tehnike se da tam naučiti na zdravniški recept), Kanadi, Švici, Latinski Ameriki in drugod. TM so v Sloveniji pred leti preizkusili v dveh razredih novomeške gimnazije: povprečni uspeh se je v enem semestru povečal za 0,3 točke.

Dr. Ashleyja Deansa je poleg ljubljanskega in mariborskega mestnega odbora za šolstvo sprejel tudi slovenski šolski minister Igor Lukšič. Mojca Grobelnik z MŠŠ nam je povedala, da poskusni uvedbi tehnike TM v slovenske šole minister ne bi nasprotoval. Tehniko TM se je v Sloveniji po podatkih Društva za tehniko TM naučilo že okoli 5000 ljudi.

www.dnevnik.si


Nad šolske težave z meditacijoSocialTwist Tell-a-Friend

No comments:

Post a Comment